Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Σφαγιασμό 320 Ελληνοκυπρίων ομολόγησε Τουρκοκύπριος

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» φιλοξενεί μαρτυρία Τουρκοκυπρίου για σφαγιασμό 320 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στα τέλη του Αυγούστου του 1974. Ο Τουρκοκύπριος δήλωσε ότι συνόδευε τους αιχμαλώτους οι οποίοι μεταφέρθηκαν με...

λεωφορεία στο σημείο της απόβασης, δυτικά της Κερύνειας, με σκοπό να μεταφερθούν δια θαλάσσης σε τούρκικες φυλακές. Όταν τα λεωφορεία έφτασαν στον προορισμό τους είχε καταπλεύσει στο σημείο ένα πλοίο με Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι επιτέθηκαν στους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους με τις ξιφολόγχες τους και τους κατέσφαξαν όλους με βαρβαρότητα.

«Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από το αίμα των αιχμαλώτων», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Τουρκοκύπριος. Πρόσθεσε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του, διότι η λύσσα των Τούρκων στρατιωτών ήταν τόσο μεγάλη που υπήρχε κίνδυνος να σφάξουν και τους Τουρκοκύπριους συνοδούς των αιχμαλώτων. Ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι 320 Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι θάφτηκαν πιθανόν κοντά στο ξενοδοχείο Μάρε Μόντε.
newsblog
http://troktiko.blogspot.com/2009/08/320.html

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Κάποιοι "μαρκάρουν" τα σπίτια των Ελλήνων και των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη



Πράσινες και κόκκινες λωρίδες από μπογιά που εντοπίστηκαν σε εξωτερικούς τοίχους σπιτιών Ελλήνων και Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης προβληματίζοντας τις δυο μειονότητες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης που ζουν χριστιανοί υπάρχουν...

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

νοσταλγός του χθες



"Πατρίδα είναι εκείνο που αγαπάς"
Και αγαπάμε αυτό που πατάμε, εκείνο που μας αγκαλιάζει.
Δεν ξέρω αν λέγεται Ελλάδα, Ίμβρος, Αμερική. Τα ονόματα, μπορεί να είναι συμβατικές λέξεις για να περιγράψουν εκείνο που σε αγκαλιάζει.
Θυμάμαι, πως όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, μας λέγανε "τουρκόσπορους"
Ας είναι.
Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που σκοπεύω να φωτίσω αργότερα.
Ο πρόλογος που έκανα είναι για να σχολιάσω μια εικόνα από το μέλλον.
Κατασκευασμένη μεν, αλλά βγαλμένη μέσα από τους φόβους.
Σαν παραμύθι.
Σαν ένα βιβλίο που ανοίγει για να σου πει:
Μια φορά κι εναν καιρό...

http://nostou-algos.blogspot.com/2009/08/blog-post_24.html

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Οι εντυπώσεις του μικρού Ταγίπ από την εκδρομή της Κυριακής




"Ιστορική" χαρακτηρίσθηκε από τον Τουρκικό τύπο η επίσκεψη που πραγματοποίησε προ ημερών ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Ορφανοτροφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκηπο. Ο Ερντογάν ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελές κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης του...

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

"Στα παλιά τους παπούτσια γράφουν οι Τουρκαλάδες τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα "

"Την έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια οι Τουρκαλάδες τη θρησκευτική ελευθερία , αλλά και κάθε είδους ελευθερία και ανθρώπινο δικαίωμα, όπως είδαμε για άλλη μια φορά...
με τα θλιβερά επεισόδια που προκάλεσαν εγκάθετοι του τουρκικού κράτους και κάθε είδους ασφαλίτες σε βάρος προσκυνητών στην Παναγία Σουμέλα της Τραπεζούντας. Αυτή είναι η "δημοκρατία", στην οποία πιστεύουν οι Τούρκοι!"

http://lefteria.blogspot.com
source: troktiko

Με Τουρκικά ονόματα χωριά της Κύπρου στο Google Maps




"Παιδιά το είδα και φρίκαρα έχω κυκλώσει τα ονόματα των χωριών της Ελεύθερης Κύπρου που στο google maps είναι με...

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Το δράμα της Ιμβρου


ΔΕΝ ΕΙΧΕ καν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης όταν με ευθύνη της τουρκικής πλευράς άρχισαν να παραβιάζονται οι διατάξεις της. Πρώτες στο στόχαστρο μπήκαν οι μειονότητες της Ιμβρου και της Τενέδου, όπου δεν εφαρμόστηκε ποτέ το άρθρο 14 περί τοπικής αυτονομίας τους. Την ίδια τύχη δεν απέφυγε και ο Ελληνισμός της Πόλης.
Αλλοτε με νομοθετικά μέτρα ή απλές διοικητικές πράξεις, συχνότερα όμως διά της βίας, οι τουρκικές αρχές άσκησαν πολλών ειδών πιέσεις στα άτομα και στα ιδρύματα της ομογένειας στοχεύοντας κυρίως στο να περιορισθεί ή αποκοπεί κάθε σχέση της με το Πατριαρχείο έτσι ώστε να περιέλθει ο έλεγχος της διαχειρίσεως των μειονοτικών ιδρυμάτων (βακούφια) σε πρόσωπα επιλεγόμενα από την τουρκική διοίκηση, οδηγώντας σε επαγγελματικό μαρασμό τους ομογενείς, οι οποίοι γι΄ αυτόν τον λόγο αργά ή γρήγορα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η φράση του πρέσβη ε.τ. Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, βαθέος γνώστη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο βιβλίο του «Οι Τούρκοι και εμείς» πως «η σημερινή αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων έχει βαθιές ρίζες στα γεγονότα εκείνης της εποχής» αποτελεί το κλειδί στην ερμηνεία των σχέσεων των δύο λαών ως σήμερα.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Στην Παναγιά την Μπαλωμένη



Στην Ίμβρο θαυματουργή είναι η "Παναγιά η Μπαλωμένη".
Είναι χτισμένη στην μέση μιας κάθετης σχεδόν πλαγιάς, που κατεβαίνει ως τη θάλασσα απέναντι στη Σαμοθράκη. Η τοποθεσία λέγεται Μεσάδι. Βρίσκεται σχεδόν σε ίση απόσταση από τα χωρια Σχοινούδι και Αγρίδια. Ο δρόμος είναι γεμάτος κακοτοπιές. Περνάει ανάμεσα σε γκρεμούς και χαράδρες. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους προσκυνητές να πηγαίνουν δυο ώρες δρομο με τα πόδια και πολλές φορές ξυπόλητοι.
Κάθε χρόνο το Δεκαπεντάυγουστο, ανήμερα της γιορτής της, κόσμος πολύς πήγαινε, γιατί ήταν παρηγοριά και ελπίδα όλων των πονεμένων και των πενομένων.
Μεγάλη η χάρη της. Πολλά τα τάματα.