Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Απόφαση "σταθμός" αναγνωρίζει κληρονομικά δικαιώματα στην Τουρκία Ελλήνων υπηκόων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) με απόφαση του αναγνωρίζει τα κληρονομικά δικαιώματα στην Τουρκία Ελλήνων υπηκόων, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της Τουρκίας, αναφορικά με την «αρχή της αμοιβαιότητας».
Συγκεκριμένα, σε προσφυγή των Ευάγγελου και Ιωάννη Φωκά από την Ελλάδα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για προστασία του δικαιώματος της περιουσίας.
Την προσφυγή χειρίστηκε στο Δικαστήριο ο γνωστός από τις υποθέσεις Λοϊζίδου και Ξενίδη-Αρέστη Κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης.
"Η απόφαση είναι πολύ σημαντική, γιατί θα ανοίξει το δρόμο στην πορεία διεκδίκησης περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμποδίζει να κληρονομήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους, διότι δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης.



Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι τώρα οι αδελφοί Φωκά ζητούν αποζημιώσεις γύρω στα 19 εκ. ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και διεκδικούν να πάρουν πίσω τα ακίνητα. Αν δεν πάρουν τα ακίνητα πίσω, τότε θα ζητηθούν πρόσθετες αποζημιώσεις για την αξία των ακινήτων.

Η απόφαση αφορά την προσφυγή κατά της Τουρκίας των Ελλήνων υπηκόων Ιωάννη και Ευάγγελου Φωκά, οι οποίοι διεκδικούν τα κληρονομικά δικαιώματα της αδελφής τους Πολυξένης Φωκά- Πιστικά, η οποία απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη το 2000 , αφήνοντας μεγάλη περιουσία - δύο επταόροφες πολυκατοικίες - στην πιο γνωστή περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στο Ταξίμ.

Το Τουρκικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η Πολυξένη δεν μπορούσε να κληρονομήσει τους θετούς γονείς της, γιατί ήταν Ελληνίδα.

Μετά το θάνατο της Φωκά οι αιτήσεις των αδελφών της να αναγνωριστούν ως κληρονόμοι απορρίφθηκαν από το Ειρηνοδικείο της Κωνσταντινούπολης και το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Άγκυρας. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2002 .

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι την υπόθεση στο ΕΔΑΔ του ανέθεσε ο δικηγόρος των αδελφών Φωκά, Δημήτρης Γκελντής. Στην υπόθεση συνεργάστηκε και ο τούρκος δικηγόρος κ. Ο. Χεμσινλιογλού.

Υπουργός Εξωτερικών

"Η σημερινή απόφαση είναι σημαντική γιατί διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (δικαίωμα στην περιουσία). Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη ενεργά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν και που μας έχουν γνωστοποιηθεί και έχουμε παρέμβει, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

"Η πρώτη σχετική υπόθεση, στην οποία είχε επίσης παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση, ήταν η "Αποστολίδη και λοιποί κατά Τουρκίας», η οποία είχε επίσης καταλήξει σε καταδίκη της Τουρκίας (απόφαση της 27-3-2007), κατά πλήρη αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Ακολούθησε η ομοίου περιεχομένου απόφαση Nacaryan και Deryan κατά Τουρκίας (της 8-1-2008).

Η παρούσα απόφαση Φωκάς κατά Τουρκίας αποτελεί την τρίτη κατά σειρά απόφαση, στην οποία έχει επιτυχώς παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επίσης ασκήσει το δικαίωμα παρέμβασης και σε όσες επόμενες της έχουν κοινοποιηθεί και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ

"Η απόφαση του ΕΔΑΔ ενδυναμώνει το νομικο-πολιτικό υπόβαθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τις μετατρέπει καθολικά σε ευρωτουρκικές. Είναι κατανοητό πια σ’ όλους ότι, η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο, προκειμένου να προχωρήσει στην πορεία της για την Ε.Ε.

Στην πορεία αυτή, βέβαια, οφείλει να αναγνωρίσει αμέσως την Κυπριακή Δημοκρατία, και θυμίζω πως και γι’αυτό θα αξιολογηθεί από την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2009.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πόσο δίκιο είχε το ΠΑΣΟΚ, όταν εμέμφετο την κυβέρνηση του κ.Καραμανλή για αποστασιοποίηση σε σχέση με το Κυπριακό και για αρνητικές επιλογές σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της πορείας της Τουρκίας προς την Ευρώπη" ήταν η δήλωση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Αν. Λοβέρδου.

Πληροφορίες από το nooz.gr
epikairo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου