Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

ΓΡΑΜΜΗ ΙΜΒΡΟΥ - ΛΗΜΝΟΥ

http://aktofylakas.blogspot.com/2010/06/15.html

Λήμνος - Ιμβρος με καταμαράν από 15 Ιουνίου
Share
Ενα όνειρο των Ιμβρίων που ζουν στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα. Η πολυπόθητη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Ιμβρο θα αποτελεί σε δύο εβδομάδες γεγονός. Η νέα αυτή γραμμή, που θα ενώσει για πρώτη φορά τη Λήμνο με την Ιμβρο και το Τσανάκαλε, θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 Ιουνίου.

Το δρομολόγιο θα εκτελεί πλοίο τύπου καταμαράν, θα ξεκινάει από το Τσανάκαλε και μέσω Ιμβρου θα φτάνει στη Λήμνο και στην επιστροφή το πλοίο θα αναχωρεί από τη Λήμνο για Ιμβρο μέσω Τσανάκαλε, καθώς δεν υπάρχει τελωνείο στην Ιμβρο. Η τουρκική εταιρεία που θα δρομολογήσει το πλοίο στη γραμμή έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει με δύο δρομολόγια την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ώστε το πλοίο να ξεκινήσει κανονικά τα δρομολόγιά του.
Η νέα αυτή γραμμή, σύμφωνα με τους Ιμβρίους που ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα αναβαθμίσει τη σύνδεση του νησιού με την Ελλάδα και θα συντομεύσει κατά πολύ τον χρόνο του ταξιδιού τους προς το αγαπημένο τους νησί, καθώς μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν στην Τουρκία και μέσω Τσανάκαλε να μεταβαίνουν στην Ιμβρο. Περίπου 4.000 Ελληνες που κατάγονται από την Ιμβρο θα έχουν άμεση πρόσβαση στο νησί τους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Λήμνου, Ελένη Αυκούδια, δήλωσε στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Εμπρός» ότι, με τη σύνδεση των δύο νησιών, ικανοποιείται το κύριο αίτημα του συλλόγου τους, καθώς και όλων των συλλόγων Ιμβρίων. «Αυτή η σύνδεση, που ήταν και δικό μας αίτημα -τόνισε η κ. Αυκούδια- θα επιθυμούσαμε να ήταν απευθείας. Στη Λήμνο ζούμε 70 περίπου Ιμβριοι αλλά αυτό το δρομολόγιο θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ, και κυρίως του Ιμβριους που ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αν μπει απευθείας, θα είμαστε μόνο σε 40 λεπτά στο αγαπημένο μας νησί, αλλά και μέσω Τσανάκαλε θα φτάνουμε σε 3,5 περίπου ώρες».
Οι προσπάθειες για την καθιέρωση της συγκεκριμένης σύνδεσης έχουν ξεκινήσει πριν από δύο περίπου δεκαετίες. Η τελευταία προσπάθεια, που ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή μετά την άρνηση της τότε τουρκικής κυβέρνησης, ήταν το καλοκαίρι του 1998.
Με το πρώτο δρομολόγιο θα φτάσουν στη Λήμνο οι δήμαρχοι και οι έπαρχοι της Ιμβρου και του Τσανάκαλε, ενώ ζητήθηκε και από τον έπαρχο και τους δημάρχους της Λήμνου να πραγματοποιήσουν μαζί τους το ταξίδι της επιστροφής.

http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου