Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Δικαίωση του ορθοδόξου Ιδρύματος για την Ίμβρο!

Δικαίωση του ορθοδόξου Ιδρύματος για την Ίμβρο!


Την πλήρη δικαίωσή του έναντι της Τουρκίας πέτυχε το Ίδρυμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Τένεδο, κατά την προσφυγή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο.

Δικαίωση του ορθοδόξου Ιδρύματος για την Ίμβρο!
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με ομόφωνη απόφασή του το ΕΔΑΔ αναγνώρισε την παραβίαση, από μέρους της Τουρκίας, του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες αποφάσεις που δικαιώνουν προσφεύγοντες για ζητήματα περιουσιών και επιδικάζουν πρόστιμα στην Τουρκία
Η απόφαση του δικαστηρίου σχετίζεται με την άρνηση της τουρκικής δικαιοσύνης να καταχωρήσει στο κτηματολόγιο τα ακίνητα που...ανήκουν στο Ίδρυμα.
Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε, επίσης, το ποσό των 100.000 ευρώ που θα πρέπει να αποδώσει η Τουρκία στο ίδρυμα για υλικές ζημιές και 5.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η υπόθεση αφορά τρία οικόπεδα (3.792,54 τμ, 2.251,72 τμ, 2.219,69 τμ) και παρεκκλήσι 37,82 τμ., τα οποία το Ιδρυμα απέκτησε από δωρεές.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ: Ο σύγχρονος τρόπος διεκδίκησης των μειονοτικών δικαιωμάτων είναι η προσφυγή στα νομικά όργανα

Είναι η απόφαση κ. Κτιστάκι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία βγήκε σήμερα, όπου καταδικάζεται η Τουρκία για την αρπαγή κτηματικής περιουσίας της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Τενέδου, ύστερα από προσφυγή του ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Θα θέλαμε ένα γενικότερο σχόλιο. Βλέπουμε ότι οι προσφυγές τελικά προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνουν τους προσφεύγοντες. Πώς σχολιάζετε το γεγονός; Τελικά πρέπει να είναι νομικά τεκμηριωμένες αυτές οι προσφυγές για να υπάρχει το ανάλογο αποτέλεσμα και κατά πόσο είναι σεβαστές από την κρατική κυβέρνηση, από το κράτος της Τουρκίας.
-Είναι πολύ ευχάριστο το σημερινό γεγονός. Είναι η τρίτη κατά σειρά νίκη. Υπενθυμίζω ότι η πρώτη, την υπόθεση της Μεγάλης τους Γένους Σχολής κατά Τουρκίας, την δεύτερη, την υπόθεση του ίδιου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά Τουρκίας και τώρα έρχεται η τρίτη κατά σειρά καταδίκη ομόφωνη και για ζητήματα ακίνητης περιουσίας στην Τένεδο από ένα βακούφιο ρωμαίϊκο, δηλαδή ένα ελληνικό, ένα ίδρυμα Ελλήνων Ρωμιών της Τενέδου πάλι για περιουσιακά. Είχα την ευκαιρία πριν από 2-3 μήνες σε μία πάλι τηλεφωνική συνέντευξη στο ραδιόφωνό σας να πω ότι αυτός είναι ο σύγχρονος δρόμος διεκδίκησης των μειονοτικών δικαιωμάτων. Χαίρομαι που τα αποτελέσματα νομίζω ότι επιβεβαιώνουν αυτή την θέση μου που θέλω να πιστεύω ότι είναι θέση όλου του νομικού κόσμου και νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις δεν θα δημιουργήσουν κανένα θέμα εκτέλεσης, όπως εκτελέστηκε η απόφαση της Μεγάλης του Γένους Σχολής, τώρα πρόκειται να εκτελεστεί, εντός του 2009 και η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα εκτελεστεί και η σημερινή απόφαση. Δεν μπορεί η Τουρκία παρά να τις εκτελέσει και αυτό κάνει μέχρι τώρα.

Δηλαδή θα καταβάλει και τα χρήματα και θα αναγνωρίσει τα δικαιώματα…
-Κοιτάξτε, η απόφαση δεν λέει ακριβώς να καταβάλει χρήματα. Λέει ότι η Τουρκία έχει την εξής επιλογή. Είτε να εγγράψει στο κτηματολόγιο τα επίδικα ακίνητα και να μην πληρώσει χρήματα, ή τότε εάν δεν επιλέξει εντός 3 μηνών, της δίνει μία περίοδο σκέψης 3 μηνών, εάν εντός 3 μηνών δεν αποφασίσει να εγγράψει τα ακίνητα τότε να πληρώσει το ποσό που οι προσφεύγοντες τελικά εκτίμησαν ότι αξίζουν τα ακίνητά τους. Οι προσφεύγοντες είπαν ότι αξίζουν 100.000 ευρώ και αυτό είπε και το δικαστήριο και καταλαβαίνετε ότι το έκανε για να πιέσει την Τουρκία να εγγράψει πίσω τα ακίνητα και όχι να δώσει τα χρήματα. Παρόλα αυτά της έδωσε αυτή την επιλογή.

Αναγνωρίζονται όμως με αυτή την απόφαση αυτά τα στοιχεία του ιδιοκτήτη που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ελληνορθόδοξο ίδρυμα. Έτσι δεν είναι;
-Ναι βεβαίως αναγνωρίζονται. Εδώ αναγνωρίστηκαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να του προσδώσει νομική προσωπικότητα. Το Στρασβούργο εμμέσως έλυσε και αυτό το ζήτημα. Φαίνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ευτυχώς λύονται πολλά ζητήματα με ήπιο μέσα, με πολιτισμένα θα έλεγαν οι προηγούμενες γενιές, όχι με βία. Γιατί λύονται πολλά ζητήματα των μειονοτήτων και ευτυχώς που υπάρχει αυτό το δικαστήριο.

Έχουμε την δήλωση του προέδρου της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταματίδη, ο οποίος λέει ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή και των άλλων περιουσιακών τους στοιχείων από το τουρκικό κράτος.
-Συμφωνώ, νομίζω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, είμαι σε θέση να γνωρίζω και πάρα πολλές άλλες εκκρεμείς ή αν θέλετε ώριμες υποθέσεις που πηγαίνουν σιγά – σιγά προς το Στρασβούργο. Συμφωνώ, είναι ο σύγχρονος ειρηνικός τρόπος επίλυσης διαφορών μειονοτήτων και πλειονότητας.

Ξέρουμε ότι στις 29 του μηνός είναι οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές στην Τουρκία, όπου κατέρχονται και στην Ίμβρο, σε 3 χωριά 3 υποψήφιοι Έλληνες από την μειονότητα. Δεν ξέρω εάν έχετε εικόνα γι’ αυτό.
-Όχι, δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που αφορά την ευρύτερη πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Γνωρίζω καλά το πολιτικό γίγνεσθαι αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να μπορώ να σχολιάσω. Γνωρίζω καλύτερα νομίζω τα νομικά για τα οποία είμαι ειδικός.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Κτιστάκι και για την παρότρυνση που κάνατε, ότι ο σύγχρονος δρόμος διεκδίκησης των μειονοτικών ζητημάτων είναι μέσα από τέτοια δικαστήρια, διεθνή φόρα, νομικά επιχειρήματα και με πραγματικά επιχειρήματα. Και ίσως χρησιμοποιώντας και το διαδίκτυο λίγο και τις ιστοσελίδες και τα φόρουμ συζητήσεων που γίνονται όπου και εκεί διαμορφώνονται απόψεις και εκεί δεν θα έπρεπε να δώσουμε μία βαρύτητα;
-Ο επικοινωνιακός πόλεμος δεν είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο. Δεν είμαι και πολύ ειδικός βέβαια. Εγώ είμαι νομικός. Πιστεύω ότι στις μειονότητες καλύτερα είναι να πηγαίνουν τα ζητήματα στα δικαστήρια και εάν χρειαστεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρά να τα λύνει ο δημοσιογραφικός κόσμος, οι blogger. Όλα αυτά οδηγούν σε μία όξυνση, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Θυμάμαι πάντοτε την ιστορία με τα Ίμια και δεν θέλω να τα σκέφτομαι, που κάποιοι δημοσιογράφοι ύψωσαν μία σημαία και δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο θέμα. Νομίζω ότι τα θέματα πρέπει να τα λύνουν αυτοί που έχουν ταχθεί να τα λύνουν, οι θεσμοί σε κάθε κράτος, ή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Κτιστάκι.
Μελαχροινή Μαρτίδου
ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου